Aslında 'Karatay'la beslenmek' demek
daha doğru. Siz sadece aç kalmadan, lezzetli ve sağlıklı beslenmeye karar verip başlıyorsunuz, eş zamanli olarak kilo veriyorsunuz. Daha ne olsun..
Artık Prof. Dr. Canan Karatay'ı
tanımayan yok. Anlattığı yenilikçi beslenme yaklaşımı okuyup özümseyerek hayatına adapte
etmek isteyenler de gün geçtikçe çoğalıyor.
Deneyerek sağlığını kazanıp ideal
kilosuna inenler etrafındakilere anlatmaya başlıyor.
Ben de size kendi hikayemi anlatacağım.
Umarım faydası olur.
Karatay beslenmesi yıllardır hayatımda fakat bir türlü devamlılık sağlayamamıştım.
Kasım 2016'da karar verip sağlıklı
beslenmeye başladım.
3 ay içinde 10 kilo vererek hem
sağlığıma hem de yeni fit görünüşüme kavuştum.
Neler yaptığımı, bu süreçte nasıl
beslenerek kilo verdiğimi anlatacağım.
Öncelikle mutfağınızda olmaması
gereken yiyeceklerden bahsetmeliyim.
Paketlenmiş, katkı maddesi ya da
rafine şeker eklenmiş, mevsiminde olmayan hiçbir besini tüketmiyoruz.
Dolabınızı gözden geçirip ekmek, makarna, pirinç, margarin, ayçiçek yağı,
reçel, bal, pekmez, un, sürülebilir tüm şekerli kahvaltılıklar, krema,
hazır sos, nescafe, gevrekler, salam, sosis, hazır çorbalar, hazır yoğurtlar,
paket sütler, tüm gazlı ve şekerli içecekler, bisküvi, kraker,
çikolata işlem görmüş tüm market ürünlerini
beslenme planınızın dışında tutmalısınız. Çünkü Karatay beslenmesindeki ana amaç
sağlıklı beslenmek. Mutfağınızda bu sağlıksız gıdalar olmadan da yedikleriniz
hem sağlıklı hem lezzetli olacak. Bir süre sonra sanki daha önce hiç
birini yememiş gibi hissedeceksiniz. Canınız yemek bile istemeyecek.
Denemeden inanamayacağınız bir gerçek bu ama siz de bu deneyimi yaşadıktan sonra herkese bu yazdıklarımı anlatıyor olacaksınız.
Denemeden inanamayacağınız bir gerçek bu ama siz de bu deneyimi yaşadıktan sonra herkese bu yazdıklarımı anlatıyor olacaksınız.
Şimdi de Karatay beslenmesine
başlamadan önce mutfağınızda bulunması gereken yiyecekleri listeliyorum; Karar
verirseniz alışveriş listeniz hazır.
Roka
Tere
Maydanoz
Nane
Dereotu
Havuç
Turp
Yer elması
Alabaş
Kırmızı lahana
Marul
Limon
|
Tarçın
Zencefil
Zerdeçal
Kimyon
Kırmızı biber
Karabiber
Kaya tuzu |
Ceviz (Kabuklu ve yerli ceviz
tercih edelim)
Badem (Çiğ ve mümkünse kabuklu.)
Fındık (Çiğ ve mümkünse kabuklu)
Çiğ Kaju
(Kuruyemişler kavrulunca
içlerindeki faydalı yağlar zararlı trans yağa dönüşüyor.)
Gün kurusu kayısı
Mürdüm eriği
Yaban mersini
Dut kurusu Elma Kurusu |
Yeşil mercimek
Kırmızı Mercimek
Kuru fasulye
Börülce
Nohut (Glisemik indeksi yüksek
olduğu için dikkatli tüketilmeli)
Kuru bakla (Glisemik indeksi
yüksek olduğu için dikkatli tüketilmeli)
Aşurelik buğday
Bulgur (Glisemik indeksi
yüksek olduğu için dikkatli tüketilmeli)
|
Yumurta
Peynir (İşlendikleri için krem
peynir, light peynirler ve taze kaşar hariç)
Zeytin
Eski kaşar
|
Avokado
Anamur Muz (Yumurta alerjisi olanlar
küçük bir adet muzu kahvaltıda tüketebilirler. )
Ekşi yeşil elma
Mevsiminde doğal,
ilaçsız, düşük glisemik indeksli meyve
|
Yoğurt
Sirke
Turşu
Zeytinyağı (Soğuk sıkım)
Tereyağ
Günlük süt
Lor
Ev salçası
Yazdan hazırlanmış domates sosu
Kefir
Maden suyu
Ev yapımı şalgam suyu
Şekersiz ve poşetli olmayan
bitkisel çaylar
|
Et
Balık
Sakatat
Tavuk (Market tavuğu değil, doğal
beslenen, gezen tavuk)
Kasap sucuğu (Kasaplarda sadece ve
et ve baharatlarla katkısız olarak yapılan sucuk)
Pastırma |
(Kış)
Karnabahar
Pırasa
Lahana
Kereviz
Ispanak
Pazı
Brokoli
Brüksel lahanası
Soğan
Sarımsak
Havuç (Pişmemiş)
|
(Yaz)
Domates
Salatalık
Biber
Kabak
Patlıcan
Enginar
Bamya
Bakla
Semizotu
Dolmalık biber
Taze fasulye
Pazı
Ispanak
|
Yukarıdaki listeden alerjiniz
olanları ya da sağlık sorunlarınızdan dolayı doktorunuzun önermediği besinleri
tüketmemelisiniz.
Kahvaltı
Karatay beslenmesinin en önemli
basamağı olan kahvaltıda yediğimiz sağlıklı besinler, bizi tüm gün tok tutarak günlük enerjimizi sağlayacak.
Kahvaltıda tüketilmesi
gereken 5 ana besin var.
İki yumurta, kuruyemiş, peynir,
zeytin, yeşillik.
İlk günlerde şeker isteğinizi
karşılamak için 2 gün kurusu kayısı ekleyebilirsiniz. Benim tatlı
düşkünlüğüm olmadığı için ender tükettim. Ama önceki beslenme düzeninde tatlı
sevenler için iyi bir dengeleyici olacaktır. Ayrıca çaylarınıza tarçın eklemek
de yardım edecektir.
Her gün aynı şeyleri yemekten
sıkılmamak için kahvaltıma farklı tatlar eklemeye çalıştım. Bütçenize ve
damak tadınıza göre masanıza ekleyebileceğiniz kahvaltılıklar;
Peynirli ıspanak, kereviz salatası,
domates kurusu, yoğurtlu brokoli, yoğurtlu karnıbahar, biberli soğanlı
kahvaltılık, unsuz mercimekli krep, pastırmalı lor topları, kasap sucuk, börülce salatası, pastırma, kuru et,
avokado ezmesi, tahinli sarı mercimek ezmesi, karnıbahar kısırı. peynirli karnıbahar köftesi hepsi unsuz pırasa
böreği, mercimek böreği, karnıbahar pizzası, fasulye böreği, sebzeli börek.
Yumurtayı rafadan ve katı dışında
değişik şekillerde yapmaya çalıştım. Hem besin değeri ve
lezzeti arttı hem de daha tok kalmamı sağladı.
Örneğin akşam yaptığınız mercimek
yemeği, karnıbahar, ıspanak, kuru fasulye ya da yumurtaya
yakışacağını düşündüğünüz herhangi bir yemekten iki kaşık yumurtanıza
katabilirsiniz. Peynir ve dilediğiniz baharatlarla da tatlandırabilirsiniz. Bu
karışımlardan bazen börek, bazen pizza tadını alıyorsunuz. (Kuru ya da taze soğanla omlet yapmayı denemelisiniz. Hatta acıka ile yaptığım yumurta da çok lezeetli oldu)
Diğer bir seçenek fasulye, mercimek
ve karnıbaharı haşlayıp küçük kaplarda tutarak yumurtalarınıza eklemek
olabilir.
Aynı şekilde ıspanak ve pazıyı
da yıkayıp kurutarak yumurtanıza eklemek üzere buzdolabı poşetinde tutabilirsiniz. Pırasayı da
incecik doğrayarak aynı şekilde kullanabilirsiniz.
Ceviz ve bademi akşamdan yıkayıp bir
bardak içme suyunda beklettim. (Taze ceviz ve bademe dönüşüyor. Tazeyken sahip olduğu vitaminleri de geri kazanıyormuş.)
Kahvaltıda ayrıca kavrulmamış fındık ve kaju da yiyebilirsiniz.
Kahvaltıda ayrıca kavrulmamış fındık ve kaju da yiyebilirsiniz.
(Kuruyemişler ince belli çay bardağı
kadar ölçülendiriliyor ama ben istediğim kadar ama abartmadan tükettim.)
Peyniri evde yapabilirsiniz ya da
sevdiğiniz, sağlıklı şartlarda yapıldığını düşündüğünüz her türlü peyniri
tüketebilirsiniz. Peynir de ölçü olarak avuç içi kadar öneriliyor. (Çok fazla tüketilmemesi öneriliyor son dönemde. Bu konuyu da araştırmanızı öneririm. )
Zeytin çok tuzlu
olmamalı, en az 8/9 tane yiyebilirsiniz.
Ben bu ölçüleri az ya da fazla
olmamak kaydıyla istediğim kadar tükettim.
Kahvaltı salatası diye adlandırılan
yeşilliklerden oluşan salatayı her sabah yaptım. İçine dilediğiniz yeşillikleri
koyup, bol soğuk sıkım zeytinyağı ve limonla tatlandırarak yediğinizde hem
içerdiği liflerden dolayı tok kalmanızı sağlayacak hem de bağırsak
sağlığınızı koruyacaksınız.
Yukarıdaki kahvaltıyı hazmedebilmek
için organizmamız 5 km. koşmuş kadar uzun süre yüksek düzeyde enerji
harcıyor. Bu yüzden uzun süre tok kalabiliyoruz. (Yüksek glisemik
indeksli, proteinsiz, şekerli ve karbonhidratlı kahvaltılar çabuk hazmedildikleri
için kısa bir süre sonra midemiz boşalıyor ve açlık hissediyoruz. )
Yukarıda anlattığım şekilde yaptığım
kahvaltıdan sonra gün içinde sadece limonlu su, şekersiz kahve ve şekersiz çay
tükettim.
Akşam yemeğine kadar sakız dahi
çiğnemeden (çiğneme işlemi leptin hormonunun çalışmasını durduruyor)
mümkün olduğunca yürüyerek ve hareketli bir gün geçirmeye çalışarak leptinden
faydalanmaya çalıştım.
Leptin hormonu Karatay beslenmesinin
sacayaklarından biri. Öncelikle hem mekanizmanın nasıl çalıştığını
hem de leptin hormonunun önemini anlatmalıyım.
Ağzımıza bir lokma alıp çiğnemeye
başladığımızda vücudumuzda pankreasın ürettiği insülin hormonu salgılanıyor ve
kan şekeri yükselmeye başlıyor.
İnsülin hormonunun görevi; kan
şekerimizi vücudumuzda enerji olarak kullanmak. Yani nefes almamız, yemek
yememiz, yürümemiz ve her türlü fiziksel aktiviteyi yapabilmemiz için gereken
enerjiyi bu hormon aktive ediyor.
(Arabanın çalışması için nasıl
benzinin yakılması gerekiyorsa, insülin de kan şekerini yakarak bizim arabamızı
çalıştırıyor.)
Yediklerimiz gereğinden fazla ise ve
hareket ederek yakamamışsak, kan şekerimizin fazlası, yine insülin tarafından
kıtlık zamanlarında kullanılmak üzere yağ olarak depolanıyor.
Yani insülinin iki görevi var; biri
vücuda giren besinlerin içindeki kan şekerini enerji olarak kullanmak.
İkincisi kan şekerinin fazlasını yağ
olarak depolamak.
Lokmayı çiğnemeye başlar başlamaz
insülin harekete geçiyor, dedik.
2-2-5 saat sonra da pankreasımız bu
defa glukagon adında yeni bir hormon salgılıyor. Bu da, karaciğerimizde
depolanmış olan yedek kan şekerinin kanımıza geçmesini ve enerji olarak
kullanılmasını sağlıyor.
Yemekten 4-5 saat sonra da,
beynimize tokluk hissi veren, iştahı düzenleyen, yeteri derecede yiyip
yemediğimizi beyne ileten ve 5 saatlik tokluk sürecinden sonra vücüttaki
depo yağları yakmaya başlayan hormon yani leptin hormonu salgılanmaya
başlıyor.(Leptin Eski Yunanca'da "ince" demek.)
Eğer toplamda 4-5 saat bir şey
yemeden ve acıkmadan durabiliyorsak insülin, glukagon ve leptin hormonlarımız
bu sistem içinde düzenli ve sağlıklı olarak çalışıyor demektir. Leptin hormonu
ayrıca gece 02.00 / 05.00 arasında maksimum düzeyde salgılanıyor. Yani
uyurken de leptin sayesinde vücutta yağ yakımı devam ediyor. (Son dönemde vücudun Otofaji yoluyla yani uzun süre besin alınmadığında vücudun kendi hasarlı hücrelerinden arınma yöntemiyle yenilendiği ortaya çıkarıldı. Yani akşam yemeğini ne kadar erken yersek ve yatıncaya kadar sadece şekersiz sıvı tüketirsek bütün gece vücut kendini yenileme fırsatı bulacak. )
Akşam Yemeği
Ben kahvaltımı en geç 10.30'da
bitirdim. 17.00 ile 18.00 arası akşam yemeğimi yedim. Arada 7/8 saatlik
bir tokluk süreci oldu ki bu da leptinden daha fazla faydalanmamı sağladı.
İki öğün arasında Türk kahvesi
içtim, bazen tarçınla bazen biraz tereyağıyla tatlandırarak tokluk süremi
uzatmaya çalıştım. Su içtim ve yürümeye çalıştım..
Ben bu tokluk süresini sağlayabildim
ama eğer 4/5 saat sonra acıkırsanız önce su için. (Susama ve acıkma beyinde
aynı yerden sinyal veriyor. Bu yüzden önce su içmeniz gerekiyor. ) Eğer
açlığınız su içerek geçerse vücudunuz suya ihtiyaç duymuş demektir ama suyla
geçmeyen bir açlıksa mutlaka yemelisiniz, aksi taktirde vucut kıtlık moduna
girer ve ilk yediğiniz yiyecekler yediğiniz yağ olarak depolanır.
Eğer kahvaltıdan 5 saat sonra gerçek
açlık yaşıyorsanız arada yine en az 5 saat bırakmak kaydıyla ve açlığınızın
derecesine göre yoğurt, badem, ceviz, ayran, etli salata, ızgara et/ tavuk/balık,
salata/ çorba seçenekleriniz olacaktır. (Erken kahvaltı yapanlar da üçüncü öğünü yapabiliyorlar.)
Akşam yemeğinde miktar ya da yemek
adı yok. Siz kendi bünyenize, bütçenize ve damak tadınızıa göre
aşağıdakilerden hazırlayacağınız bir menu ile doyacağınız kadar yiyebilirsiniz:
Et, balık, sakatat, tavuk ya da
sebzeli et yemekleri.
Baklagiller
Çorba
Zeytinyağlı sebze
Salata/ yoğurt/ turşu
(Yemeklerde un ve pişince glisemik
indeksleri yükseldiği için bezelye, pişmiş havuç ve patates kullanmıyoruz.)
Yemekten sonra yatıncaya kadar
sağlıklı olsa da hiçbir şey atıştırmadan sadece şekersiz çay, bitki çayları ve
su içiyoruz.
Öneriler
*Başlamadan önce, sağlıklı beslenip
ideal kilonuza indiğinizde ilk baştaki değerlerinizi karşılaştırabilmek
için Prof. Dr. Canan Karatay'ın önerdiği testleri yaptırmalısınız.
B ve D vitamin değerleriniz oldukça
önemli.
Test sonuçlarınıza göre doktorunuzun
önereceği şekilde bu vitamin değerlerinizi normal düzeye çıkarmanız sürece
yardım edecektir.
* Vücudumuzun en fazla yakıt
kullanan ve yağ yakan bölümleri kaslarımız ve en fazla kas bacaklarımızda.
Bu yüzden yürümek çok önemli. Vermeniz gereken kilonuz çoksa spor salonu
ya da uzun yürüyüşlerden kaçının. Çünkü fazla aktivite ağırlığınızın dizlere vereceği
yükü arttıracaktır. Önce yarım saatlik yürüyüşlerle başlayın. Kilo verdikçe
zamanı artırabilirsiniz ve kendinizi hafif ve hazır hissettiğinizde dilediğiniz
sporu yapabilirsiniz.
Akıllı telefonlarınıza adımsayar
indirin ya da mobil adımsayarlardan satın alın. Adım sayınızı gördükçe
motivasyonunuz artacaktır.
Yürüyüş yapamıyorsanız evde
sevdiğiniz müziklerle dans edebilirsiniz ya da You Tube kanalından Leslie ile Evde
yürüyüş videosu eşliğinde yürüyebilirsiniz.
*Kemik suyu, et ve tavuk suyu
hazırlayıp yemek ve çorbalarınıza eklemek üzere buzluğunuzda
tutun.
*Yoğurt, ayran, kefir, peynir, turşu
ve sirkenizi evde yapmaya çalışın. Yapamıyorsanız doğal evde yapılmış ürünler
satan yerlerden alışveriş yapmaya çalışın.
*Kabız olmamaya dikkat edin.
Başlangıçta vücudun verdiği tepkilerden biri de kabızlık olabiliyor. Yeşillik, gün
kurusu kayısı, sebze ve zeytinyağlı yemekler, aç karnına bir kaşık zeytinyağı,
bol su ve mutlaka yürüyüş önerilerini dikkate alın. Bir süre sonra düzene girecektir. (Uzayan durumlarda doktorunuza danışın,)
*Kilo verme sürecinizde evde kek,
börek, bisküvi, çikolata, kraker, tatlı bulundurmayın. Hem nefsinizle
mücadele etmek zorunda kalmayacaksınız hem evdekiler de sizinle birlikte aynı
beslenmeyi uygulayarak sağlıklı besleniyor olacaklar.
Zaten birkaç hafta sonra vücudunuz
yeni beslenme düzenine alışacak ve bu tür yiyecekleri canınız bile istemeyecek.
*Mümkünse ilk bir iki haftayı evde
kendi düzeninizi oluşturmaya çalışarak geçirin. Kahvaltı ve yemek davetleri
sağlıklı beslenmeye geçiş sürecinizi aksatabilir. İki hafta sonra sağlıklı beslenmeye alışıp yemek düzeninizi oluşturduğunuz için hem teklif edilen ikramlara rahatlıkla hayır diyeceksiniz
hem de kararlılığınızı gören yakınlarınız size ısrar etmekten vazgeçecekler.
*Dışarıda ya da iş yerinizde
yiyeceğiniz yemekleri et, çorba, salata, zeytinyağlı, yoğurt olarak
seçebilirsiniz. Ayda bir kere ayran ve bol yeşillikli bir salata ile
bir adet lahmacun yenebiliyor.
*Sabah kahvaltıda içeceğiniz süt ve yemeklerde tüketeceğiniz yoğurt ve ayran tokluğu uzatmak için tercih edilebilecek içeceklerden.
*Sabah kahvaltıda içeceğiniz süt ve yemeklerde tüketeceğiniz yoğurt ve ayran tokluğu uzatmak için tercih edilebilecek içeceklerden.
*Prof. Dr. Canan Karatay'ın
kitaplarının mutlaka edinin. Neyi neden yaptığınızı, vücudun işleyişini ve
bütün sistemi akıcı ve anlaşılır bir dille anlatan bu kitaplar yolunuzu
aydınlatacaktır.
*Kilo verme sürecinde, eskiden
yediğimiz sağlıksız gıdalar ve işlenmiş şeker yoksunluğunda
vücut bir takım tepkiler verebiliyor (Halsizlik, baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi,
ellerde titreme vb gibi.) Fakat herkes farklı tepkiler
veriyor. Örneğin bende sadece bulantı olmuştu, bir süre sonra geçti. Sağlıklı
beslenmeye devam ettikçe sıkıntılarınız geçecektir. Fakat herhangi bir
sağlık sorununuz varsa mutlaka doktorunuza
danışmalısınız.
*İdeal kilonuza indikten sonra
kahvaltılarınıza meyve ekleyebilirsiniz. Sevdiğiniz yiyeceklerden arada sırada
yiyerek o gün yürüyüşünüzü fazla yapıp yine en az 5 saat sonra sağlıklı
besinlerden oluşan akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz.
Verdiğiniz kiloları geri almamak ve
sabit kiloda kalmak için sağlıklı beslenmeyi, yürüyüşü ve su içmeyi ihmal
etmemelisiniz.
*Bu beslenmeyi uygulamaya başladığınızda önce vücudunuzda bir incelme gözlemleyeceksiniz ve herkes size 'kilo mu verdin?' diye soracak. Bazen tartıda görülmeyecek ama siz en baştan zayıflamaya başlamış olacaksınız. Etrafınızdakilerin sizdeki farkı görmeye başlaması ve sizin de sağlıklı beslenerek acıkmadan rahatlıkla kilo verdiğinizi görmenizle birlikte yeni beslenme süreciniz başlamış olacak.
Hayat tarzınız, beslenme alışkanlıklarınız, bünyenizin besinlere verdiği tepkiler gibi kişisel özellikler bu beslenmeyi herkesin farklı şekilde uygulaması gerektiğini gösteriyor. Beslenmenin ana kurallarını öğrendikten sonra bu disiplini kendi hayatınıza entegre ediyor olacaksınız.
Yeter ki karar verin ve başlayın.
(Ekmek yemeden de doyabildiğinizi görüp şaşıracaksınız. Demişti dersiniz. )
*Bu beslenmeyi uygulamaya başladığınızda önce vücudunuzda bir incelme gözlemleyeceksiniz ve herkes size 'kilo mu verdin?' diye soracak. Bazen tartıda görülmeyecek ama siz en baştan zayıflamaya başlamış olacaksınız. Etrafınızdakilerin sizdeki farkı görmeye başlaması ve sizin de sağlıklı beslenerek acıkmadan rahatlıkla kilo verdiğinizi görmenizle birlikte yeni beslenme süreciniz başlamış olacak.
Hayat tarzınız, beslenme alışkanlıklarınız, bünyenizin besinlere verdiği tepkiler gibi kişisel özellikler bu beslenmeyi herkesin farklı şekilde uygulaması gerektiğini gösteriyor. Beslenmenin ana kurallarını öğrendikten sonra bu disiplini kendi hayatınıza entegre ediyor olacaksınız.
Yeter ki karar verin ve başlayın.
(Ekmek yemeden de doyabildiğinizi görüp şaşıracaksınız. Demişti dersiniz. )
*Aşağıdaki linklerdeki bilgiler kilo
verme sürecinde işinize yarayacaktır.
*Facebook'ta ve Instagram'da A.Okan
Çağlar ve Nurçin Çağlar'ın hazırladığı Sağlıklı Yaşıyoruz sayfası ve Woto blogu
Facebook'ta Karatay Lezzetleri
sayfası ve Karatay beslenmesini anlatan gruplar sağlıklı beslenme ve kilo
verme sürecinizde size rehberlik edecektir.
Sağlıklı Yaşıyoruz ve Karatay
Lezzetleri sayfası benim için çok faydalı oldu. Karatay Beslenmesini
anlatan, bu beslenmeyi öğrenerek sağlığına kavuşmayı ve kilo vermeyi
hedefleyen katılımcıların deneyimlerinin, bilgi ve
tariflerin paylaşıldığı bu iki sayfada sizinle aynı yolda ilerleyenlerle
olmak motive edici olacaktır. Ayrıca Karatay mutfağına uygun yapılarak
paylaşılan yemek tarifleri ile yeni lezzetlerle tanışacaksınız.
Küçük çocuğu olanlar için de
Facebook'ta Sağlıklı Beslenen Çocuklar Klubü sayfasına üye olmanızı öneririm.
Biz sağlıklı beslenme bilincine geç
ulaştık, çocuklarımız için geç değil, öğrendiklerimizi çocuklarınıza
hazırlayacağınız sağlıklı beslenmeyle hayata geçirebilirsiniz.
Ayrıca bu sayfalarda ya da Karatay
beslenmesini uygulayan gruplarda kahvaltı ve akşam yemeklerinizi
fotoğraflarıyla paylaşarak hem eksik ve yanlışlarınızı öğrenirsiniz hem
de kendi iç disiplininizi sağlarsınız.
Ben 3 aylık süreçte genelde
kahvaltı fotoğraflarımı paylaştım. Kahvaltı en sevdiğim öğündür, ayrıca
değişik tabaklara olan ilgimle birleşince hazırladığım kahvaltıları
paylaşmak benim için motive edici oldu.
Her defasında beğenilerini güzel
sözleriyle benimle paylaşıp devam etmemi sağlayan herkese teşekkür
ederim.
Bu arada, Karatay Lezzetleri, Sağlıklı Yaşıyoruz sayfası ve internetten düzenlediğim bilgi ve tariflerle oluşturduğum Karatay Yemekleri blogu
Instagramda kendi kahvaltı menülerimi paylaştığım Karatay Kahvaltısı hesabımı takip etmenizi öneririm. Menulerinizi oluşturmak ve sorularınıza cevap almak için kaynak olacaktır.
Son olarak bu beslenmeyle geldiğimiz noktada, şimdiye kadar vermeye çalışıp
misliyle geri aldığımız kilolarla bir daha karşılaşmamak için;
Artık akşam yemeklerinde pilav, makarna, ekmek yemiyoruz; yemekten sonra meyve ya da tatlı tüketmiyoruz, içeceklerimizi şekersiz içiyoruz, yürüyoruz, sağlıklı beslenerek acıkmadığımız için sık sık yemek yemiyoruz ve günümüzü hareketli ve enerjik biçimde geçirmemize yarayan bu vazgeçilmez yeni düzene geçmenin rahatlığını ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Artık akşam yemeklerinde pilav, makarna, ekmek yemiyoruz; yemekten sonra meyve ya da tatlı tüketmiyoruz, içeceklerimizi şekersiz içiyoruz, yürüyoruz, sağlıklı beslenerek acıkmadığımız için sık sık yemek yemiyoruz ve günümüzü hareketli ve enerjik biçimde geçirmemize yarayan bu vazgeçilmez yeni düzene geçmenin rahatlığını ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Sizi de bekleriz.
Not : Bu yazıda anlatılanlar Prof. Dr. Canan Karatay'ın kitaplarında verdiği bilgiler baz alınarak hazırlanmıştır. Uygulama hataları ya da kişisel özelliklere bağlı sonuçlar yazarın sorumluluğunda değildir. Her besin her bünyede farklı cevap buluyor. Kendi sisteminizi tanıyarak, hangi besinlerin size iyi geldiğini tespit edip sağlıklı beslenmeye başlayabilirsiniz.
Mart 2017
Not : Bu yazıda anlatılanlar Prof. Dr. Canan Karatay'ın kitaplarında verdiği bilgiler baz alınarak hazırlanmıştır. Uygulama hataları ya da kişisel özelliklere bağlı sonuçlar yazarın sorumluluğunda değildir. Her besin her bünyede farklı cevap buluyor. Kendi sisteminizi tanıyarak, hangi besinlerin size iyi geldiğini tespit edip sağlıklı beslenmeye başlayabilirsiniz.
Mart 2017
Gerçekte çok tebrik ederim . Allah bizede bu bilince ve iradeye gelebilmeyi nasip etsin 🙏 Ayrıca fayda gördüğünüz bilgileri, fayda vermeye dönüştürmeniz beni çok etkiledi😇
YanıtlaSilEmeğinize sağlık olsun 💐
Sevgiler...
Çok teşekkür ederim:-)
Sil