Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı
25 Ocak 2012
Yumurta Hakkında Her Şey
Yumurtayı nasıl tüketmeli?
Faydası nedir?
Nasıl yumurta alacağız?
Hepsi aşağıda...
● Yumurtaları elledikten sonra mutlaka ellerimizi dezenfekte etmeliyiz,
● Normal büyüklükte bir yumurtanın kabuğunda 17 bin kadar por adı verilen küçük delik bulunur. Bu delikler geçirgen olduğu için, yumurtaların yıkanması kısa sürede bozulmasına yol açar. Yıkama işlemi yumurtanın kabuğundaki gözenekleri açar ve buradan giren fazla hava yumurtaların okside olmasına sebep olur. Yıkadığınız yumurtaları hemen tüketmelisiniz.
● Yumurtaların bulunduğu yerin yakınında soğan sarımsak gibi keskin kokulu yiyecekler de bulunmamaya çalışın. Bir süre sonra bu kokular yumurta tarafından emilir ve pişirdiğiniz yumurtanın da bu kokuları taşımasını önleyemezsiniz.
● Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir. Örneğin; yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşur.
● Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir. Bu nedenle yumurta pişirme sürelerinin bilinmesi ve bu sürelere uyulması önemli.
● Suda haşlanan yumurtanın besin değerleri, yağda pişirilen yumurtaya göre çok daha fazla korunur.
● Sebzelerin protein miktarı düşüktür. Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar.
● Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırmış oluruz.
Yumurta alırken nelere dikkat etmeliyiz.
● Mutlaka ambalajlı ve damgalı yumurta almak sağlığımız açısından çok önemli. Nerede, hangi koşullarda üretildiğini bilmediğimiz yumurtayı satın almamalıyız.
● Ambalajların üzerindeki ‘son kullanma tarihi’ ambalajın en önce bakılması gereken bilgi kısmıdır. Son kullanma tarihi gelmiş yumurtaları satın almamalıyız.
● Satın alacağımız yumurta miktarının, son kullanma tarihinden önce tüketebileceğimiz kadar olmasına özen göstermeliyiz.
Taze Yumurtayı nasıl tanırsınız?
● Taze yumurta düz bir yüzeyde kırarsanız sarısı bütün olarak kalır ama bayat yumurtanın sarısı dağılır.
● Taze yumurtanın dış yüzeyi pürüzsüz ve dümdüzdür. Bayat yumurtanın yüzeyi ise pürüzlü ve gözenekleri belirgindir.
● Yumurtanın tazeliğini anlamak için en güvenli yollardan biri yumurtanın hava boşluğunun incelenmesidir. Yumurta ilk çıktığında sivri olmayan tarafındaki bu hava boşluğu çok küçüktür ama zamanla içindeki sıvının buharlaşması nedeniyle bu boşluk büyür. Yumurtanın zarını zedelemeden soyup bu boşluğu incelendiğinizde yüzde yüze yakın doğrulukta bir fikir sahibi olabilirsiniz. Çok bilinen tuzlu suya bırakma yöntemi de bu mantıkla yapılır. İçindeki hava boşluğu çoğalmış yumurta taze yumurtaya göre suya daha az batar.
Bunlara ek olarak beyaz yumurtanın kabuğu daha incedir. Sarı yumurtanın kabuğu daha kalındır. Bu nedenle sarı yumurta daha uzun süre taze kalır.
Yumurta;
Binlerce yıldır bilinen, ucuz, dünyanın her yerinde rahatlıkla üretilebilen, çok çeşitli şekillerde ve kolayca pişirilebilen, lezzetli ve besleyici değeri yüksek bir besindir. 55 gr gelen bir yumurtanın; 6,5 –9 gr’ı kabuk, 15 – 16 gr’ı sarı, 27-30 gr’ı beyaz’dan oluşur.
Anne sütünden Sonra İkinci Sıradadır;
Vitamin Değeri; Sağlıklı yaşam açısından gerekli A, D, E, C ve B grubu başta olmak üzere birçok vitamini önemli oranda içerir.
Protein Değeri; Tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Sindirilebilirliği yüksektir. Yumurta proteininin biyolojik değeri yani proteinden elde edilen fayda %93,7 iken bu değer sütte %84,5, balıkta %76, sığır etinde %74.3'dür.
Mineral Değeri; Demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri içerir.
Yağ Değeri; Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada 1.5 gramı doymuş, 3 gram doymamış yağ asitleri olmak üzere 4.5 gram civarında yağ bulunur.
Taze Yumurta;;
Düz bir yüzeye kırıldığında sarısı top gibi diri bir şekilde kalır.
Elle sallandığında içinde hareketlilik oluşmaz.
Tuzlu suya bırakıldığında dibe çöker, yüzeye çıkmaz.
Yumurta Kullanımı;
Yıkama işlemi yumurtanın kabuğundaki gözenekleri açar. Buradan giren hava yumurtanın okside olmasına neden olur. Yumurta böylece dayanıklılığının neredeyse tamamını yitirir.
Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra ellerin, yıkanması gereklidir.
Kullanılacak miktar kadar yumurta buzdolabından dışarıya çıkartılmalıdır.
Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşır.
Yumurta içeren bütün tarifelere pişirme işlemi uygulanmalıdır. Kesinlikle çiğ olarak yenilmemelidir.
Üzerindeki son kullanma tarihine kadar tüketilmelidir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Değerli bilgiler için çok teşekkürler..
YanıtlaSilYumurta turşusu yaptım, renk versin diye koyduğum pancar biraz tat da vermiş. Vermeseymiş daha iyiymiş. Soğan sarımsaktan başka koyulabilecek baskın tatlı baharat maharat var mıdır? Karanfil, tarçın, vesaire?
YanıtlaSilteşekkürler :)
YanıtlaSilYumurtaların üzerine numara yazmak için kullanılan mürekkepler yumurta içine geçebilir mi? Geçerse bu zararlı değil mi? Bu mürekkepler gıda boyası mı ya da mürekkeplerle ilgili bir standart var mı?
YanıtlaSil